טיול למייסן

עיירה היסטורית בת אלף שנה השוכנת על תל הצופה לנהר אלבה עם קתדרלה יפהפיה וטירה מימי-הביניים. עיקר פרסומה של העיר הוא בייצור פורצלן איכותי, שהיה ידוע בכל העולם במשך דורות רבים. כדי להגיע למפעל הפורצלן עקבו אחר השלטים עם הסמל של מפעל החרסינה של דרזדן - חרבות כחולות מוצלבות - שיובילו אתכם ישירות אל המפעל. החנייה מועטת, אך יש הרבה אוטובוסים טובים. כשתיכנסו לבניין, קנו שני כרטיסים: אחד לכניסה למוזיאון ואחד להדגמת העבודה. למרות שהסיור באזור העבודה ניתן בכמה שפות, רצוי להצטייד גם בחוברת הדרכה באנגלית, אשר מתארת את עברה של החרסינה המפורסמת הזו, שמגיע עד שנת 1708, כאשר יוהן פרידריך בוטגר (Bottger), שעבד עבור המלך אוגוסט "החזק", גילה את סוד ייצור "הזהב הלבן" (חרסינת פורצלן). אוגוסט ייסד מפעל מבודד בטירת אלברכטסבורג ובודד את העובדים כמעט עד מאסר כדי לשמור על הסוד. בשנת 1865 המפעל הועבר למיקומו הנוכחי.

אחרי הסיור, בקרו במוזיאון באותו בניין. כאן תראו דוגמאות מדהימות של חרסינת מייזן בתצוגה יפהפיה ומלכותית של החדרים העתיקים והמרשימים האלה. רוב המוצגים שתראו הם מהמאה ה-18 ומעוצבים להפליא: שעונים, פסלונים, כלי אוכל, פמוטים. כמעט כל דבר שתוכלו לחשוב עליו שוכפל במפעל החרסינה הזה. ליד הכניסה יש חנות המוכרת כלי חרסינה ובית קפה קטנטן וחמוד.
הפופולריות המובנת של מפעל החרסינה גורמת לעתים להזנחה של אתרים אחרים בעיר: הקתדרלה (Dom) וטירת אלברכטסבורג (Albrechtsburg) נמצאות גבוה מעל העיר ונראות למרחוק, ושתיהן נחשבות פניני ארכיטקטורה גותית.

מפעל ומוזיאון החרסינה

חרסינת מייסן עליה מוטבע סימן החרבות המוצלבות נחשבת כיוקרתית ביותר. תהליך ייצור החרסינה התגלה בשנת 1708 בידי הצורף יוהאן פרידריך בוטגר שהיה אסיר באלברכטסבורג. בעקבות זאת הוקם בשנת 1710 מפעל החרסינה באלברכטסבורג. מפעל זה, שהיה הראשון מסוגו באירופה, היה בבעלות מלכי סקסוניה (כיום בבעלות מדינת סקסוניה) והניב הכנסות רבות לאוצר הסקסוני. בשנת 1863 עבר המפעל מהאלברכסטבורג למשכנו הנוכחי בעמק הטריביש. בשנת 1915/6 נפתח במקום מוזיאון החרסינה. במוזיאון מודגם תהליך יצור החרסינה וישנה תצוגה של מגוון יצירות חרסינה.

קהילה יהודית

יהודים התגוררו במייסן החל מתקופה מוקדמת ביותר. קיימות עדויות על יהודים במייסן לפני שנת 1000. הקהילה היהודית שכנה מחוץ לחומות העיר אך נתנה חלק בפעילות הכלכלית ובמסחר בעיר. בתקופת המלחמות ההוסיטיות הואשמו היהודים בלקיחת חלק במהומות ובשנת 1433 גורשו ממייסן. במהלך המאה ה-18 השתפר מצב היהודים בסקסוניה ובשלב מסוים חזרו יהודים גם למייסן. בשנת 1904 מנתה הקהילה היהודית 32 נפשות. רוב היהודים עזבו את מייסן ועברו לדרזדן לפני שנת 1933. 
Comments